ČAPLJINA: mjesto u kojem se spajaju mladost i želja za razvojem zajednice!

Put nas je prethodnih mjeseci vodio upravo u Čapljinu gdje smo imali priliku posjetiti naše partnere – mlade predstavnike Udruge mladih Čaplja i Centra za mlade Čapljina. 

U sklopu programa G(a)rant mladih koji implementira Vijeće mladih Federacije Bosne i Hercegovine uz podršku Instituta za razvoj mladih KULT, ovi mladi ljudi su dobili financijsku podršku za realizaciju svoje ideje koja doprinosi poboljšanju položaja mladih u Čapljini.
U razgovoru sa njima istakli su nam da ih njihovi sugrađani i sugrađanke često “pomiješaju” što zbog toga što su jedine udruge omladinske udruge u zajednici, a ponajviše po tome što su obje udruge vođene liderima po imenu Marko – Marko Škipina i Marko Masnić. 
No, čime se to ove udruge mogu pohvaliti i kakve pozitivne priče njihovo djelovanje iznjedrava?ž

Udruga mladih Čaplja je mjesto u koju se svi mogu uključiti i svojim radom, znanjem i zalaganjem doprinijeti kreiranju novih sadržaja za mlade Čapljine, a samim time i svih Čapljinki i Čapljinaca. Aktivnosti koje rado provode najčešće se odnose na oblasti ekologiju, edukaciju mladih o njihovim pravima i obavezama, te kreiranje sadržaja za kvalitetno provođenje vremena. Njihova ideja doprinosa društvu je vrlo jednostavna – smatraju da je mladima potreban sadržaj koji će ih odvojiti od ekrana, pružiti im nove, a opet svakodnevne mogućnosti koje “uživaju” njihovi vršnjaci u većim zajednicama i omogućiti im adekvatno učešće u procesima odlučivanja.

Projekat “Mladi za kreativnu i održivu zajednicu” koji provode putem financijske podrške Vijeća mladih Federacije BiH se odnosi na  aktivnosti usmjerenu ka organizaciji niza večeri društvenih igara, večeri kulture i filma, te sportsko – rekreativnim aktivnostima koje imaju za cilj umrežavanje mladih s područja ove zajednice, te učvršćivanju njihovog lokalnog aktivizm. Učesnici su imali priliku da kroz društvenu igru “Vijećko” praktično pokažu znanje koje su usvojili.  U projektu su bile prisutne tri vrste radionica koje su svojom interaktivnom, društvenom i zabavnom prirodom nastojale da na unikatan način  mladima serviraju nova znanja iz aktivizma i njihove uloge u lokalnoj zajednici. 

1. Kroz večeri društvenih igara učesnici radionice su se bolje upoznali kako međusobno tako i sa novim igrama koje su najboljim učesnicima donijele nagrade. 
2Edukativni kvizovi poslužili su kao provjera dosadašnjeg znanja, ali isto tako su kroz pitanja na kvizovima pružili priliku mladima da dođu do novih informacija . I u ovom dijelu oni najbolji i najmudriji odnijeli su nagrade.
3. Radionice zakona o mladima upoznale su mlade sa “Vijećkom” , društvenom igrom čiji je cilj informisanje  mladih, ali i šire publike, o njihovim pravima i obavezama predviđenim Zakonom o mladima u Federaciji Bosne i Hercegovine i omladinskom organizovanju. 

Poboljšanje statusa mladih unutar Općine Čapljina je bio jedan od dugoročnih ciljeva ovog projekta. Novi načini učenja, kvizovi i druženje sa vršnjacima su postavili temelj za realizaciju ovog cilja, jer je udruga dobila 2 nova člana kroz ovaj projekat.

Marko Škipina, predsjednik UM Čaplja sa nama je podijelio svoje utiske i istakao:
Uz pomoć financijske podrške kroz program G(a)rant mladima uspjeli smo realizovati projekt Mladi za kreativnu i održivu zajednicu, u kojem smo mladim ljudima s područja Grada Čapljine, ali i šire na zabavne načine približili  Zakon o mladima u FBiH, te potakli socijalnu interakciju među mladima.”

Evaluacija, koja je sprovedena po okončanju projekta, je pokazala odlične rezultate. 100% zadovoljavajućim odgovorima su učesnici odgovorili na pitanja o sposobnostima izvođača, ponudi igara, kvalitetu kviza, izvedbi projekta i edukaciji o zakonima o mladima. I učesnici iz Čitluka, Mostara i Ljubuškog su istaknuli  da im se sviđa koncept projekta, sa svim kvizovima i igrama. Iako je ovo pokazatelj da je cjelokupna projektna ideja pogodila centar na meti korisnosti za živote mladih ljudi, činjenica je da kreiranje upravo ovakvog sadržaja može potaknuti mlade na promišljanje o njihovim društvenim ulogama i načinima na koje se mogu aktivirati.

Projekat su medijski ispratili: 
BHRT – preko Omladinskog programa odradila intervju putem telefona sa Udrugom mladih “Čaplja”
Radiopostaja Čapljina, koja je odradila najavu projekta, izvještaje sa prve večeri i radionice o zakonima mladih.
Portal Đaka City – najavio radionicu o Zakonu o mladima i pravima mladih u FBiH.

Kao jedan od važnih rezultata ovog projekta pokazao se uspješno sklopljen dogovor o budućoj saradnji dvije omladinske organizacije u Čapljini – Centra za mlade Čapljina i Udruge mladih Čaplja iz kojeg proizlaze nove ideje i  potencijalni zajednički projekti! U nastavku serijala pozitivnih priča o korisnicima naših grantova možete čitati u nastavku, te se još bolje upoznati i sa drugom udrugom mladih iz Čapljine – Centrom za mlade Čapljina.

ČAPLJINA: mjesto u kojem se spajaju mladost i želja za razvojem zajednice!
Scroll to Top